Bescherm je bestanden tegen dataverlies

Noud van Kruysbergen
0

Hotline-uitroeptekenEen van onze lezers kwam met een simpele maar slimme oplossing om de belangrijkste data op je Windows-computer te beschermen tegen dataverlies.

Dat werkt met een batchbestand dat tijdens het opstarten uit de belangrijkste mappen via xcopy even snel alleen de laatste wijzigingen naar een externe usb-schijf kopieert en die usb-schijf vervolgens onzichtbaar maakt voor Windows. Dat kan enigszins helpen tegen ransomware. Omdat de usb-schijf tijdens het booten weer gevonden en actief wordt, wordt er zo minstens 1 × per dag een back-up gemaakt bij het opstarten van Windows. Wil je tussendoor toch even op de externe schijf, dan hoef je alleen de usb-stekker opnieuw in de pc te steken om hem weer online te krijgen. Het enige wat je extra nodig hebt is de freeware tool USB-Disk-Eject.exe om de schijf na het back-uppen los te koppelen. Zet in een batchbestand de volgende drie regels, waarbij je H moet vervangen door de stationsletter van je externe usb-schijf. Pas ook het pad naar je documenten en e-mail aan of voeg extra regels toe:

xcopy D:docs*.* H:backupdocs*.* /d /h /r /s /c

xcopy D:outlook*.* H:backupoutlook*.* /d /h /r /s /c

c:USB_Disk_Eject.exe /REMOVEletter H

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Dit is hoe warm jouw gpu nou mag worden

Wat is de maximale temperatuur die een videokaart mag bereiken en wat moet je doen als deze te warm wordt? Dit zijn veelgestelde vragen voor gebruiker...

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er