ICT-trends in beveiliging: flexibiliteit en continue waakzaamheid

Marco den Teuling
0

Sommige ICT-trends zijn vaak een tijdje een hype, en verdwijnen dan met stille trom weer van het toneel. Andere zetten door en blijven aandacht vragen. Aandacht voor beveiliging en het monitoren is daar een prominent voorbeeld van. In dit geval geen sprake meer van een trend, maar een reactie op de (harde) werkelijkheid.

Beveiliging als grootste uitdaging

Veel ICT-beheerders zien beveiliging niet alleen als hun belangrijkste taak, maar ook als hun grootste uitdaging. Niet zo vreemd: het oude model van bescherming aan de rand van een netwerk met een firewall en antivirus is niet genoeg meer. Door cloud-computing, BYOD (bring your own device), thuiswerken en Internet of Things is beveiliging tegenwoordig veel complexer dan vroeger. Daarom doen ICT-beheerders, zeker bij minder grote organisaties, regelmatig beroep op een externe partij. Medewerkers van bijvoorbeeld Wizzbit komen bij allerlei organisaties over de vloer om onder meer de ICT-beveiliging en monitoring te regelen. Wizzbit gebruikt een eigen ontwikkelde security-scan om dat duidelijk in kaart te brengen.

beveiligingFlexibiliteit vereist

Bijkomend probleem is een dat een ICT-afdeling met een andere (bedrijfs)mentaliteit moet leren omgaan. Het verbieden van applicaties of apparaten en alles achter een firewall verbergen is vaak geen optie. Facebook, Dropbox en mobiele apparaten worden zowel privé als bedrijfsmatig op de werkvloer gebruikt. Beheerders moeten balanceren tussen een goede beveiliging en wat nodig is voor de bedrijfsvoering. Beheerder Tim Janss van Wizzbit stelt dat hij altijd inzicht wil hebben in wat er gaande is, en dat klanten dat ook van hem verwachten. Pushmeldingen wanneer er problemen gesignaleerd worden of scripts die worden getriggerd zijn dingen die vandaag de dag essentieel zijn.

Continue waakzaamheid

Een enkel wondermiddel is er niet. Een goed beveiligingsbeleid vereist in ieder geval continue waakzaamheid. Beheerders moeten een up-to-date en compleet overzicht hebben. Tim Janss bevestigt het beeld van groeiende complexiteit om alle componenten in de gaten te houden. Van SSL-certificaten en de firewall tot virusdefinities en back-ups. Gelukkig zijn er goede overkoepelende oplossingen voor zoals PRTG Network Monitor (gratis proefversie). Daarmee kunnen beheerders al die verschillende aspecten van een moderne beveiliging real-time en proactief in de gaten houden.

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

ASUS is een fabrikant die vaak nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan 'In search of Incredible'. Bekijk dit overzicht maar eens.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er